Mazarica,
iti place cum arata Constanta in ziua de azi?
Mie nu! si NU, nu ma refer la Mamaia!
Iti trimit niste poze, care sper sa te mai "stranga" un pic la pantaloni si sa te faca sa accesezi fondurile alea europene pentru a revitaliza constructiile istorice si monumentele din Constanta care ne reprezinta istoria!
Statusul cladirilor istorice din Constanta!
1. Sinagoga evreiasca
Arata deplorabil,nu jalnic...datorita cui? nu stiu dar fonduri europene pentru cladiri istorice exista stiu..Daca vrei te pun in legatura cu Barroso,poate te mai inspira.
Copyright : http://joienegru.blogspot.ro/
2. Vila Sutu
cu aceasta bijutierie istorica si arhitectonica ce facem?!! o lasam sa crape zidurile sau punem toti umar de la umar si ii tipam proprietarului in urechi "Alooo,nenea,renoveaza-ti vila sau lasa-ne pe noi daca nu te descurci".
Eu am fost acolo,privelistea e mirifica, la fel si istoria acestui loc.
Despre cladire:
Casa, construită în secolul al XIX-lea, deasupra Portului Tomis, este una dintre clădirile cele mai frumoase din Peninsula Ovidiu.Construcţia a fost realizată după planurile arhitectului Gr. Cerchez, comandată ca reşedinţă de vară de către numismatul Mihail Şuţu. Ea a fost aşezată chiar la marginea mării, deasupra Portului turistic Tomis, pe un pinten de stâncă. Se pare că tatăl lui Mihail Şuţu, boierul Costache Şuţu, avusese un conac pe acelaşi loc înainte de venirea administraţiei româneşti în Dobrogea, la 1878. Mihail Şuţu preia această casă despre care se spune că ar fi avut un debarcader pentru că era chiar la malul mării. „Mihail Şuţu a încercat să adapteze şi locului această casă, dar şi arhitecturii tradiţionale, din care a preluat ca elemente constructive simbolice cupola şi balconul închis. A rezultat o clădire fermecătoare, care avea un parapet de piatră foarte abrupt către mare şi care sigur că s-a păstrat în datele sale fundamentale, dar ea a constituit multă vreme un reper arhitectonic al Constanţei pentru că a aparţinut unuia dintre marii şi distinşii noştri intelectuali, de o aleasă cultură şi erudiţie", precizează criticul de artă dr. Doina Păuleanu.
Realizată în stil maur
Palatul Şuţu este o adevărată perlă de arhitectură. Faţada sa este asemănătoare celei arabe. La exterior impresionează o terasă-galerie care are acoperişul susţinut de colonade cu arcaturi (n.r. - şir de mici arcade decorative zugrăvite pe un zid). Istoria vremii arată că Mihail Şuţu avea un câine de talie mare, cu care se plimba pe terasă. Sălile din interior sunt decorate în stilul palatelor arabe din Damasc şi Alger, având elemente specifice ale palatelor turceşti din Constantinopol. Plafoanele sunt policrome, iar interioarele din lemn scârţâiau când se urca sau cobora. Curtea vilei este foarte frumoasă, însă deosebită este scara în spirală, construită aproape de structura zidului, care permitea rapid coborârea direct pe plajă. (Romanialibera.ro)
3.Cazinoul
cu el ce facem? ne prefacem acum ca nu se afla acolo sau aveti de gand sa faceti ceva bun cu el?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu